Studenten in hun (huur)recht

Bergman Juridisch Adviesbureau Geen categorie Leave a Comment

Image

Wanneer je studententijd begint, is het tijd om te proeven van zelfstandigheid en op kamers te gaan wonen.
Iets dat niet altijd soepel verloopt bij veel studenten in Groningen. De huurrechten van studenten worden regelmatig door verschillende partijen aan hun laars gelapt.

Situatie in Groningen
De laatste jaren komen er steeds meer verhalen naar boven van oplichters binnen de huursector in de stad.
Valse advertenties voor kamers, te hoge huurprijzen, verboden bemiddelingskosten en agressieve huurbazen.
Vanaf 1 januari 2019 zal hier verandering in moeten komen door de intrede van een nieuw vergunningsstelsel in Groningen.

Nieuwe wetgeving
Huurders, makelaars en bemiddelaars zullen vanaf volgend jaar verplicht zijn een vergunning te hebben. Bestaande organisaties krijgen automatisch een vergunning, maar kunnen deze verliezen door wangedrag. Bij wangedrag kan gedacht worden aan intimidatie, bedreigingen, en huisvredebreuk. De vergunning kan zowel op een specifiek adres, als voor de gehele organisatie worden ingetrokken. Hierdoor zullen de organisaties zich van hun beste kant moeten laten zien.

Wat betekent dit voor de student?
Studenten hoeven zich geen zorgen te maken over het dak boven hun hoofd. Wanneer een vergunning wordt ingenomen zullen de woningen door de gemeente worden overgenomen. Of er worden er andere oplossingen gezocht volgens minister van der Schaaf. De nieuwe regelgeving wordt juist ingevoerd om de huurders te beschermen.

Steun voor studenten
De burgemeester en minister van der Schaaf hebben vertrouwen in het systeem. Groningen zal als eerste werken met het nieuwe vergunningsstelsel. Waar de studenten uit angst en financiële onmacht geen juridische stappen durfden te nemen, zal de gemeente nu eindelijk met harde hand voor ze opkomen. 

contactgegevens


Postadres
Henri Dunantlaan 2
9728 HD Groningen

Bezoekadres (op afspraak)
Henri Dunantlaan 2
9728 HD Groningen

  • 050 785 22 82
  • 050 711 93 80
  • 06 482 66 566
  • www.bergmanjuridisch.nl
  • info@bergmanjuridisch.nl

wij werken samen metGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *