In-game aankopen

Online aankopen in games door minderjarigen

Bergman Juridisch Adviesbureau Geen categorie Leave a Comment

in-game aankopen

Kinderen besteden steeds vaker tijd en en geld aan online games. Voor ouders is het nog niet altijd even duidelijk dat er binnen deze games ook aankopen gedaan kunnen worden. Zo zijn er verschillende nieuwsberichten te vinden over kinderen die zonder nadenken voor duizenden euro’s in-game aankopen hebben gedaan. Een rekening die je liever niet op de mat ziet vallen. Hoe zit het wanneer iemand nog minderjarig is en zo’n aankoop doet?

In-game aankopen
Een voorbeeld van een aankoop binnen een online game zijn zogenaamde loot boxes. Je koopt een soort schatkist waarvan je de inhoud vooraf niet weet. In de schatkisten kunnen waardevolle en minder waardevolle items zitten zoals kleding en wapens. Prijzen voor deze schatkistjes verschillen. Zo kan een loot box €1 zijn, maar kan je ook meer kopen voor een groter bedrag.

Handelingsbekwaam
Vanuit de wet wordt uitgegaan dat iedereen handelingsbekwaam is, met uitzondering van mensen die onder curatele staan en minderjarigen. Alle aankopen door minderjarigen zijn in eerste instantie dan ook vernietigbaar. Tenzij een aankoop wordt gedaan die als normaal wordt gezien voor de leeftijd.

Voorbeeld
Stel je voor, iemand van 16 koopt een Playstation. Hij heeft een weloverwogen besluit kunnen maken over de aankoop. Het nietig laten verklaren van deze aankoop zal minder snel gebeuren. Wanneer een zesjarige de Playstation koopt is het een ander verhaal. Gezien zijn leeftijd is hij niet handelingsbekwaam om zomaar zo’n dure aankoop te doen.

Praat erover
Het ligt er dus aan of het aannemelijk is dat een jongere een bepaalde aankoop heeft gedaan om deze nietig te kunnen laten verklaren. Als ouder blijft het dus belangrijk om te praten met je kind over dit soort dingen zodat zij zich bewust zijn van de gevolgen. Eind 2018 zal er een nieuw icoon te zien zijn op spellen zodat ouders gewaarschuwd zijn voor in-game aankopen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *