mondelinge overeenkomst

Mondelinge overeenkomsten. Geldig of niet?

Bergman Juridisch Adviesbureau Geen categorie Leave a Comment

mondelinge overeenkomst

Stel je maakt een afspraak met iemand die iets wil overkopen, een nieuwe werkgever of iemand die een klusje opknapt. Je schudt elkaar de hand, maar hebt nog niks op papier staan. Kan je hier dan rechten aan ontlenen?

In je recht staan
Ja, voor een rechtsgeldige overeenkomst heb je namelijk maar twee dingen nodig: Eén partij die een aanbod doet en één partij die het aanbod aanvaardt. Dagelijks maken mensen hierdoor zonder dat ze erover nadenken een mondelinge overeenkomst. Denk hierbij aan een drankje op het terras, of een afspraak om samen te eten. 
Een mondelinge overeenkomst is dus gemakkelijk gemaakt, maar helaas ook gemakkelijk om niet na te komen aangezien er niks op papier staat.

Een partij trekt zich terug
Het kan voorkomen dat een van de partijen zich terugtrekt. Erg vervelend wanneer je al tijd en moeite hebt gestoken in de afspraak. Ondanks dat er mondeling afspraken zijn gemaakt, hoeft dit niet per se te betekenen dat er niks gedaan kan worden. Wanneer je bewijs van de afspraak kan leveren, kan je de overeenkomst gerechtelijk afdwingen. Dit bewijs kan zijn in de vorm van getuigen, opgestelde facturen of handelingen die je al hebt uitgevoerd met betrekking tot de overeenkomst. Wel geldt de regel: ‘wie stelt, moet bewijzen’. Is je bewijsmateriaal niet sterk genoeg, dan zal je je er helaas bij neer moeten leggen en leren uit de ervaring.

Wat kan je doen?
Het beste blijft toch om afspraken vast te leggen op papier en deze te laten ondertekenen. Wanneer je al een mondelinge overeenkomst hebt gemaakt, kan je deze bevestigen door bijvoorbeeld een email te sturen van de overeenkomst. Op deze manier neem je jezelf in bescherming wanneer iets misloopt.

Onzeker of je genoeg bewijs hebt om een mondelinge overeenkomst rechtsgeldig te laten verklaren?
Wij helpen je en geven advies. Je kan Bergman Juridisch Adviesbureau bereiken via het telefoonnummer 050 785 22 82 of via info@bergmanjuridisch.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *