Hoe voorkom je identiteitsfraude?

Bergman Juridisch Adviesbureau Geen categorie Leave a Comment

Image

Steeds vaker wordt er in het nieuws tijd besteed aan identiteitsfraude. Logisch wanneer je bedenkt dat jaarlijks 50.000 Nederlanders hiermee te maken krijgen. Voor een paar euro kopen mensen je persoonlijke gegevens en kunnen zij hier duizenden euro’s winst mee maken.

Wanneer we onze tijd online besteden, laten we vaak persoonlijke gegevens achter op websites. Denk hierbij aan accounts die je aanmaakt waar je adres, geboortedatum en dergelijke op staan. Het is erg lastig om aan te tonen dat er identiteitsfraude is gepleegd. Het belangrijkste is dus voorkomen. Hoe doe je dat?

Markeer je kopieën
Wanneer je verplicht bent een kopie af te geven van je identiteitsbewijs, is het belangrijk hierop te vermelden waar deze voor is. Je kan met een stift over de foto ‘kopie voor …, datum’ schrijven. Streep hierbij ook het BSN-nummer door. Via de app KopieID kan je dit ook gemakkelijk doen op je telefoon. De app is speciaal voor dit doel door de overheid gemaakt.

Gebruik verschillende wachtwoorden
Het hebben van een of meerdere dezelfde wachtwoorden bij websites is erg handig, maar ook erg gevaarlijk. Hackers kunnen hierdoor gemakkelijk bestellingen in jouw naam plaatsen op verschillende websites. Wanneer ze dit laat op de avond doen is het meer aannemelijk dat je de bevestigingsmail over het hoofd ziet.
Zorg ervoor dat je overal een ander wachtwoord hebt. Moeite met het onthouden van al deze verschillende wachtwoorden? Denk er dan eens over na om een password manager te gebruiken.

Dubbele beveiliging
Op verschillende accounts is het mogelijk een tweesteps-authenticatie te gebruiken. Je kent dit misschien wel van DigiD. Naast dat je je wachtwoord invult moet je dan een extra veiligheidscode invullen die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit kan je sowieso instellen bij Facebook, Google, Apple en Microsoft.

Pas op met sociale media
Op sociale media plaatsen we graag foto’s van onze prestaties. Bijvoorbeeld het behalen van een diploma of rijbewijs. Zorg ervoor dat je geen persoonlijke gegevens laat zien wanneer je dit doet. Zo wordt voor het afsluiten van een abonnement soms gevraagd naar een rijbewijs. Een abonnement op jouw naam laten afsluiten is hierdoor erg gemakkelijk. 

Verwijder kopieën
Wanneer je een kopie met persoonsgegevens moet doorsturen blijft de mail vaak nog achter in de map met verzonden items. Zorg ervoor dat deze emails niet in de prullenbak belanden, maar ook hier uit verwijdert worden.


Ben je slachtoffer geworden van identiteitsfraude en zoek je hulp? Neem dan contact op met Bergman Juridisch Adviesbureau via 050 785 22 82 of mail naar info@bergmanjuridisch.nl

contactgegevens


Postadres
Paterswoldseweg 124 A
9727 BJ Groningen

Bezoekadres (op afspraak)
Henri Dunantlaan 2
9728 HD Groningen

  • 050 785 22 82
  • 050 711 93 80
  • 06 482 66 566
  • www.bergmanjuridisch.nl
  • info@bergmanjuridisch.nl

wij werken samen metGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *