Auteursrechten: eigenaar worden van je logo

Bergman Juridisch Adviesbureau Geen categorie 1 Comment

Image

Zoals iedereen weet zijn eerste indrukken enorm belangrijk. Dit geldt ook met betrekking tot de huisstijl van een bedrijf. Mensen zijn steeds meer visueel ingesteld. Een pakkend logo is dus geen overbodige luxe.

Wanneer je als bedrijf een logo of andere visuele content laat ontwerpen, liggen de rechten van het beeldmerk oorspronkelijk bij de ontwerper. Hierbij maakt het niet uit dat je een opdracht geeft en hiervoor betaalt.

Logo
Om zorgeloos gebruik te kunnen maken van het logo, kan je twee soorten afspraken vastleggen met de ontwerper. Je kan middels een contract de auteursrechten verkrijgen op het logo. Hierdoor wordt het logo jouw eigendom en kan je deze direct gebruiken voor verschillende doeleinden. Daarnaast kan je een gebruikerslicentie afsluiten. Hierbij wordt afgesproken voor welke doeleinden je het logo mag gebruiken.

Licentie
Wanneer je een licentie afsluit zijn er een aantal dingen die duidelijk vastgelegd moeten worden. Laat vermelden of het logo alleen gebruikt mag worden in Nederland of dat deze ook wereldwijd gebruikt kan worden. Daarnaast is het belangrijk om vast te leggen of het logo op meerdere communicatiemiddelen gebruikt mag worden. Kan het gebruikt worden op bijvoorbeeld sociale media en stickers, of alleen op een flyer en de website? Als laatste moet het duidelijk zijn of alleen moederbedrijven gebruik mogen maken van het logo, of dat ook dochterondernemingen en franchises dit mogen.

Foto’s
Niet alleen op logo’s maar ook op foto’s rusten auteursrechten. Het opstellen van een gebruikslicentie met de fotograaf is daarom ook belangrijk. Een uitzondering op de regel zijn productfoto’s met een witte achtergrond. Deze mag je altijd overnemen en zie je daarom vaak op verschillende websites. Daarnaast kan je op sites als Pixabay ook foto’s vinden die je gratis mag overnemen.

Een contract laten opstellen die ervoor zorgt dat alles gedekt is met betrekking tot een logo of andere intellectuele eigendommen? Wij stellen deze graag voor je op. Neem contact op met Bergman Juridisch Adviesbureau via info@bergmanjuridisch.nl of bel ons via 050 785 22 82

contactgegevens


Postadres
Paterswoldseweg 124 A
9727 BJ Groningen

Bezoekadres (op afspraak)
Henri Dunantlaan 2
9728 HD Groningen

  • 050 785 22 82
  • 050 711 93 80
  • 06 482 66 566
  • www.bergmanjuridisch.nl
  • info@bergmanjuridisch.nl

wij werken samen metComments 1

  1. In Belgie zijn werken die door de overheid worden geproduceerd niet noodzakelijk vrij van intellectuele eigendomsrechten. De overheid zelf kan eigenaar zijn van de auteursrechten, en bovendien is het mogelijk dat de overheid enkel een licentie heeft, en de eigendomsrechten zelf berusten bij een private partner. Het gegeven dat een werk op een overheidssite staat, wil dus niet zeggen dat je er vrij mee mag doen wat je wil. Het is wel zo dat overheidsdiensten worden aangemoedigd (inclusief door specifieke wetgeving) om hergebruik van overheidsinformatie zo vrij mogelijk toe te staan. Een toestemming hiervoor zal dus meestal op aanvraag vlot verleend worden. Maar voorzichtigheidshalve vraag je die toestemming toch best vooraf; zo niet, dan loop je toch altijd een risico op aansprakelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *