Bindend advies (ADR)

Heb je een geschil met een zakenpartner? Werknemer? Consument? Of de buurman? Met het bindend advies van Bergman kom je tot een gezamenlijke oplossing zonder tussenkomst van een rechter!

Wat is bindend advies?

Bindend advies wordt ook wel Alternative Dispute Resolution (ADR) genoemd. Een goed voorbeeld hiervan is het tv-programma ‘De Rijdende Rechter’. In dit programma wordt een juridisch geschil tussen twee partijen behandeld en geeft de Rijdende Rechter zijn oordeel. Het is geen rechtszaak, maar beide partijen zullen het oordeel wel moeten naleven. De adviseur hoeft niet per se een rechter te zijn. Het oordeel van de adviseur vormt een bindend advies, het is geen vonnis. De uitspraak is niet door middel van rechtspraak tot stand gekomen. Toch zullen de partijen het oordeel van de adviseur wel moeten naleven, dit hebben ze namelijk vooraf afgesproken.
Bindend advies (ADR)

Hoe verloopt de bindend adviesprocedure?

Tijdens een bindend adviesprocedure krijgen beide partijen de mogelijkheid om hun zienswijze en standpunten schriftelijk kenbaar te maken. Onze adviseur stelt zich op als mediator en spreekt een objectief en juridisch oordeel uit. De partijen kunnen onderling de voorwaarden en regels met betrekking tot de bindend adviesprocedure vastleggen. Er kan ook besloten worden om de uitspraak niet openbaar te maken, zoals bij rechtspraak wel het geval is.

De voordelen van een bindend advies

Het voordeel van een bindend adviesprocedure is dat deze over het algemeen sneller en goedkoper is dan de rechtsgang. Daarnaast is de procedure niet gebonden aan wetsregels en kan deze worden afgestemd op de wensen van beide partijen.

Kom je er onderling niet uit en wil je escalatie voorkomen? Heb je een bindend adviseur nodig?

Neem dan contact met ons op. Onze juristen zijn experts op het gebied van bindend adviesprocedures en zijn je graag van dienst.